MENU

06 - 53 63 35 43

Nieuws

  • Je bent hier
  • Home
  • nieuws
  • Beginnersrijbewijs en Puntenrijbewijs de verschillen

Beginnersrijbewijs en Puntenrijbewijs de verschillen

  • 27
  • 05
  • 2015
Het verschil tussen een beginnersrijbewijs en een puntenrijbewijs.

In tegenstelling tot wat wel eens bedacht wordt is het puntenrijbewijs anders dan het beginnersrijbewijs. Het beginnersrijbewijs geldt voor iedereen die voor het eerst zijn of haar rijbewijs haalt; de beginnende bestuurder. Het puntenrijbewijs geldt voor iedere bestuurder die onder invloed van ( te veel ) aan alcohol aan het verkeer deelneemt.

Beginnend bestuurder: ingevoerd 30 maart 2002

De maatregel beginnend bestuurder is voor iedere beginnende bestuurder, ongeacht de leeftijd, ingevoerd om het ongevalsrisico te verminderen.Vooral voor beginnende bestuurders in de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar is de kans betrokken te zijn bij een ongeval groter door een gebrek aan ervaring. Deze leeftijdsgroep vormt minder dan 10 procent van de bestuurders op de weg, maar zijn in 20 procent van de gevallen verantwoordelijk voor zowel het aantal ongevallen met dodelijke afloop, als het aantal ziekenhuisopname. Iedere persoon die voor het eerst zijn of haar rijbewijs haalt is een beginnend bestuurder vanaf de datum van afgifte(dus niet het behalen) van het eerste rijbewijs. Dit kan dus bij het rijbewijs AM (brommer, scooter) zijn, of een ander rijbewijs, zoals bijvoorbeeld het rijbewijs-B voor de Personenauto. Bij het behalen van meerdere rijbewijzen geldt de datum van afgifte voor het eerste rijbewijs dat u behaalt heeft als startdatum voor het beginnersrijbewijs.

Duur van het Beginnersrijbewijs

In principe bent u vijf jaar na de afgifte van het rijbewijs geen beginnende bestuurder meer, de regeling vervalt automatisch, daar hoeft u niets voor te doen. het rijbewijs blijft gewoon de geldigheid behouden die ook voor andere bestuurders gelden. Uitzondering: voor 16- en 17- jarigen geldt een periode van 7 jaar na het behalen van het rijbewijs AM.Ook voor deelnemers aan 2todrive/begeleid rijden geldt een periode van 7 jaar als zij op hun 17-de  het rijbewijs behalen.

Sancties voor een Beginnend Bestuurder

Bepaalde verkeersovertredingen zullen na constateren en staande houding door de politie of het bevoegd gezag worden geregistreerd bij het OM (Openbaar Ministerie). De overtreding moet wel persoonlijk zijn vastgesteld (staande houding) door een agent of het bevoegd gezag die u heeft staande gehouden. Het signaleren van een overtreding op alleen een kenteken is niet genoeg. Men moet dus werkelijk vast kunnen stellen dat u op het moment van het plegen van de verkeersovertreding de bestuurder bent. Bij 3 zware overtredingen binnen een periode van 5 jaar, volgt een schorsing van het rijbewijs. Bij deze schorsing moet de bestuurder opnieuw een rijproef en een theorieproef afleggen bij het CBR. Dit is geen examen, maar een proef waarin de theoretische kennis en vaardigheden worden getest. Zakt u voor deze proef, of weigert u aan de proef mee te werken, dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard en moet er opnieuw rijexamen worden afgelegd bij het CBR.

Overtredingen Beginnend Bestuurder

De volgende zware overtredingen leiden tot een registratie bij het OM. * bumperkleven met een hoge snelheid. *ernstige snelheidsovertredingen ( meer dan 40 km per uur te hard op de autosnelweg en meer dan 30 km per uur te hard op andere wegen). * het veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer ( artikel 5 Wegenverkeerswet 1994, Het Kapstokartikel) * het veroorzaken van materiele schade of lichamelijk letsel door onjuist opvolgen van de verkeersregels. * het veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel. Voor misbruik van alcohol in het verkeer geldt voor beginnende bestuurders een maximum van 0,2 promille ( ongeveer een standaardglas alcohol).

Het Puntenrijbewijs: ingevoerd 1 juni 2011

Het puntenrijbewijs geldt voor iedere bestuurder, zowel beginnende als ervaren bestuurders, die een voertuig onder invloed van alcohol besturen waarvoor een rijbewijs vereist is. Als u als rijbewijsbezitter binnen 5 jaar 2 keer door de rechter wordt veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol, bent u het rijbewijs kwijt. Bij de tweede overtreding moet het promillage dan wel meer dan 1,3 promille zijn.

Rijexamen na ongeldig verklaren van het rijbewijs

Het rijbewijs wordt ongeldig verklaard. Dit gaat dus veel verder dan een ontzegging van de rijbevoegdheid. Bij een ontzegging krijgt men na afloop van de maatregel het rijbewijs automatisch terug. Na een ongeldigverklaring verliest het rijbewijs zijn geldigheid definitief en moet bij het CBR een volledig nieuwe rij-examen worden afgelegd ( zowel theorie- als praktijkexamen). Los van de ongeldig verklaring van het rijbewijs kan er een sanctie of straf volgen. Een boete of in ernstige gevallen een gevangenisstraf kan het gevolg zijn.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*