MENU

06 - 53 63 35 43

Nieuws

  • Je bent hier
  • Home
  • nieuws
  • Het winterbanden seizoen komt er aan! Waarom winterbanden?

Het winterbanden seizoen komt er aan! Waarom winterbanden?

  • 10
  • 10
  • 2015

Het seizoen voor de winterbanden komt er weer aan!

20151010_135542

Zodra de buitentemperatuur naar een graad of 7 Celsius boven 0 gaat zakken,  doet u er verstandig aan om winterbanden onder uw auto te monteren. Een winterband zorgt voor veel meer grip tijdens winterse omstandigheden, vooral bij een glad wegdek door sneeuw en overmatig water op het wegdek. Het zachte rubber van de winterbanden is samengesteld uit een speciaal mengsel van siliciumrubber dat bij lage temperaturen voor een betere/korte remweg zorgt. De winterbanden hebben ook meer lamellen dan een zomerband waardoor er een beter contact met het wegdek onstaat. De kans op aquaplaning is ook nog eens aanzienlijk kleiner. Aquaplaning is het verschijnsel dat er een dunne waterfilm onstaat tussen de band van het rijdend voertuig en het wegdek, waardoor het voertuig tijdelijk onbestuurbaar wordt. Een zomerband heeft een profieldiepte van 7,5mm en een winterband heeft een profieldiepte van 9mm. Autobanden moeten volgens de wet een profieldiepte hebben van minimaal 1,6mm. Voor een winterband is een minimale profieldiepte van 4mm het beste om aan te houden. Er bevinden zich slijtindicatoren tussen de lamellen van uw band, zodra deze beginnen te slijten bent u hoog nodig toe aan een nieuwe band. Houdt uw banden ook altijd op de juiste banden spanning. Dit is per band en type auto ook verschillend en schommelt tussen 2.0 en 2.8 bar.  De bandenspanning van uw voertuig is terug te vinden in het instructieboekje die u bij de aanschaf van uw voertuig heeft gekregen. Waneer een autoband te zacht is dan gaat dit ten koste van uw wegligging. En heel belangrijk de portemonnee,omdat u meer brandstof verbruikt door de wrijving met het wegdek. Een te harde/zachte band gaat ook ten koste van uw rijcomfort.

Remproef test op zomerbanden en winterbanden:

Op een droog wegdek heeft een winterband die met 50 km/h rolt een gemiddelde remweg van 12 meter en op een nat wegdek is dit 14 tot 15 meter. Op een besneeuwde wegdek is de remweg voor de auto op een winterband 30 meter, terwijl dezelfde auto op een zomerband 60 meter nodig heeft om tot stilstand te komen. DAAROM DUS EEN WINTERBAND!

Algemene tips:

○ Controleer een keer per maand uw bandenspanning.

○Winterbanden bij een garage laten voorzien van stikstof,waardoor de band minder snel leeg zal lopen. Controleer een winterband met stikstof  minimaal 1 keer per halfjaar. Stikstof banden zijn te herkennen aan het groene dopje op het ventiel.

○ De functie van het dopje op het ventiel is dat er geen vuil in het ventiel kan komen,waardoor kans op lekkage van de band aanzienlijk  kleiner wordt.

○ Controleer regelmatig hoe de wang (zijkant) van de band eruit ziet, of er geen haarscheurtjes inzitten. Dat kan duiden op een uitgedroogde band. En controleer de band op eventuele bulten of happen die uit de band steken, hierdoor voorkomt u een klapband of lekke band.

○Een winterband is te herkennen aan het ijskristalsymbool afgebeeld in een driehoekje. De letters M+S staan voor modder en sneeuwband.

Video ANWB; Winterbanden versus zomerbanden.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*