MENU

06 - 53 63 35 43

Nieuws

Tips voor het praktijkexamen

  • 04
  • 12
  • 2015

Tips voor het praktijkexamen!

1○ Kies voor een goede rijschool, die jou volledig begeleidt naar het praktijkexamen, zodat je precies weet wat je te wachten staat op het praktijkexamen. Er is een overvloed aan rijscholen, dus zorg ervoor dat jij je op je gemak voelt. Het is van belang dat jij je blijft ontwikkelen tijdens de rijlessen. Een goede chauffeur steekt voldoende tijd in haar/zijn rijopleiding. Je kan beter een paar extra rijlessen meer nemen en het zelfvertrouwen hebben zodat jij weet waar je mee bezig bent, dan dat je door schade en schande wijzer moet worden, want dan ben je over het algemeen duurder uit.

2○ Het is raadzaam om voor een tussentijdse toets (TTT) te kiezen. Met een tussentijdse toets neemt de kans om het praktijkexamen in 1 keer succesvol af te sluiten met 15% toe. Als jij op 2/3 van je rijopleiding bent aangekomen ga je met een examinator de weg op, om te laten zien hoe zelfredzaam jij inmiddels bent. Door de ervaring die jij hebt opgedaan met de tussentijdse toets is het examen minder spannend geworden. Je moet de tussentijdse toets zien als een generale repetitie. Een bijkomend voordeel is dat je bij de tussentijdse toets vrijstelling kan verdienen op je bijzondere verrichtingen. De bijzondere verrichtingen komen dan op je eerste praktijkexamen niet meer terug.

3○ Zorg voor voldoende rust voordat je aan je praktijkexamen begint. De avond voor het praktijkexamen afleiding zoeken door een leuke film te kijken of een goed boek te lezen, zorgt ervoor dat jij jezelf niet een negatief gevoel gaat aanpraten.

4○ Vertel aan zo weinig mogelijk mensen wanneer jij gaat afrijden, hierdoor verhoog je niet onnodig de druk om te “moeten” presteren.

5○ Leg tips en goed bedoelde adviezen van vrienden en familie zoveel mogelijk naast je neer. Jouw instructeur weet precies wat goed voor je is, anders had hij/zij jouw praktijkexamen ook niet aangevraagd.

6○  Ga het praktijkexamen in alsof het een gewone rijles is, waarbij jij de examinator gezellig een stukje van de stad laat zien. Probeer niet anders te gaan rijden dan dat jou tijdens de rijlessen is geleerd. Anders krijgt de examinator een vertekend beeld van jouw rijkwaliteiten. Dus niet overdreven gaan kijken of te snel/langzaam gaan rijden. Een examinator merkt wel of jij de kijktechniek goed beheerst en of jij besluitvaardig bent.

7○ Zie een examinator als iemand die gewoon zijn/haar werk doet, hij/zij is er niet op uit om jou te laten zakken.

8○ Trek kleding en schoeisel aan wat voor jou gemakkelijk zit en waar jij je prettig bij voelt. Zodat jij een goed gevoel met de pedalen blijft houden.

9○ Als jij tijdens je praktijkexamen een fout maakt, laat dat dan meteen weer los en focus je op het NU, anders creëer je een sneeuwbaleffect, waardoor de ene fout op de andere fout volgt.

10○ Zorg ervoor dat je niet met een lege maag gaat deelnemen aan het verkeer. Door een banaan te eten voor je praktijkexamen verminder jij je stress. De stof tryptofaan, een eiwit dat je lichaam omzet naar serotonine, deze stof ontspant, verbetert je stemming en geeft je een goed gevoel.

Mocht je na al deze tips nog enorm veel stress ervaren, dan is een faalangstexamen misschien wel iets voor jou. Vraag aan je instructeur naar de mogelijkheden.

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*